Ekonomi

Bağımsız Denetime Tabi Şirket Kriterleri Yeniden Belirlendi

Kamu Nezareti, Muhasebe ve Kontrol Standartları Kurumu’nun teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun hükmünde kararname kapsamında bağımsız denetime tabi şirketlere ilişkin kriterler yeniden belirlendi.

Bağımsız denetime tabi şirketlerin belirlenmesine dair Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Kararda, bağımsız kontrole tabi tutulacak şirketlerin belirlenmesinde kullanılan eşik bedellerde düzenleme yapıldı.

AKTİF TOPLAM KAİDESİ YÜKSELTİLDİ

Buna nazaran; sermaye piyasası araçları bir borsada yahut teşkilatlanmış öbür piyasalarda süreç görmeyen, lakin Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında halka açık sayılan, 1 sayılı listede yer alan şirketler için 15 milyon TL olan etkin toplam hududu 30 milyon TL’ye çıkarıldı. Yıllık net hasılat şartı 20 milyon TL’den 40 milyon TL’ye yükseltildi. 50 kişi olan çalışan sayısı koşulu sabit bırakıldı.

EPDK VE BTK KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERDE ÇALIŞAN SAYISI KOŞULU DÜŞÜRÜLDÜ

Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu (BTK) kontrolüne tabi ve 2 sayılı listede yer alan şirketlerin yanı sıra kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendika, dernek, vakıf ve kooperatiflere bağlı şirketler için etkin toplamı kuralı 30 milyon TL’den 60 milyon TL’ye yükseltildi. 40 milyon TL olarak uygulanan yıllık net satış hasılatı 80 milyon TL oldu. Çalışan sayısı koşulu 125’ten 100’e düşürüldü.

DİĞER ŞİRKETLERİN NET SATIŞ HASILATI KURALI ARTIRILDI

Birinci ve ikinci liste dışında kalan şirketler için de faal toplam koşulu 35 milyon TL’den 75 milyon TL’ye yükseltildi. 70 milyon TL olan net satış hasılatı kaidesi 70 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıkarıldı. Çalışan sayısı kaidesi 175’ten 150’ye düşürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikmen Evden Eve Nakliyat
Aradığın hizmeti en uygun fiyata alabilirsin!
Başa dön tuşu