Ekonomi

FED etkisi devam ediyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 26 Temmuz’da yaptığı faiz artırımıyla birlikte dolar ve tahvil getirilerindeki yukarı yönlü ivme altın fiyatlarında sert düşüşe neden oldu. Altının ons fiyatının 1.958 dolara gerileyerek son iki haftanın dip seviyelerine yakın seviyelerde kalmasında ABD’de açıklanan güçlü ekonomik veriler de etkili oldu.

Analistler bir süredir altının yatay seyrine dikkat çekerken, altının gerilemesinde tahvil faizlerindeki güçlü yükseliş etkili oldu. Altının ons fiyatı en son 4 Mayıs’ta 2.085 dolara kadar yükselerek yılın zirvesini görmüştü. Yatırım bankaları altında güçlü yükseliş beklentileri devam ediyor. Son olarak New York merkezli yatırım bankası JPMorgan, altının yükselişinin ABD’de faiz oranlarındaki düşüşle önleneceğini tahmin etti.

İlgili Makaleler

Altın 2024’te ons başına 2.175 dolara yükselebilir

JPMorgan Küresel Emtia Araştırma Müdürü Greg Shearer, Fed’in faiz indirimlerine başlamasıyla birlikte ülkedeki reel getirilerin düşeceğini ve bunun altının itici gücü olacağını vurguladı. Altının gelecekte yatırımcılar için güvenli bir tercih olacağına dikkati çeken Greg Shearer, 2024’ün son çeyreğinde altının onsunun 2 bin 175 dolara yükseleceğini tahmin etti. Mayıs ayında 2.085$ ile zirve yapan ons altın, küresel gelişmelerin de etkisiyle ölçülü bir gerileme yaşadı. Pahalı metal tavandan bu yana 127 dolar düştü. Güvenli liman olarak kabul edilen altının yılın son çeyreğinde Fed’in para politikasında gevşemeye başlamasıyla birlikte yukarı yönlü hareket etmesi bekleniyor.

Faiz oranları 16 yılın zirvesinde

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonu sınırlamak için Mart 2022’de başlattığı mali sıkılaştırma sürecini Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artışıyla sürdürdü. Ekonomistler, bu benim bu yılki son faiz artırımım olsa da, Fed’in şahin duruşunu sürdüreceğine inanıyor. ABD’de faizlerin yüzde 5-5,25 ile son 16 yılın en yüksek seviyesinde olması tahvil faizinin artmasında etkili oluyor. ABD’de iki yıllık tahvil faizinin getirisi %0,48’de geziniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu