Ekonomi

Hisse senedi akışları: ABD büyük şirketleri ve altın rekor görürken, küçük şirketler ve gayrimenkul dibe vurdu

Investing.com — ABD hisse senedi fonları beş haftanın ardından ilk kez para girişi kaydederken, para piyasası fonlarından önemli miktarda çıkış yaşandı. Bu durum yatırımcılar arasında risk iştahının arttığını gösteriyor.

Bank of America’ya göre, 14 Mayıs’a kadar olan haftada küresel hisse senedi fonlarına 25,2 milyar dolar, tahvil fonlarına 13,1 milyar dolar ve kripto fonlarına 900 milyon dolar giriş oldu. Buna karşılık, altın fonlarından 400 milyon dolar ve nakit fonlardan 17,5 milyar dolar çıkış yaşandı.

Kredi fonlarına girişler özellikle güçlüydü. Yatırım dereceli ve yüksek getirili tahviller toplam 8,6 milyar dolar çekerek son 10 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Gelişmekte olan piyasa borçlanma araçları da Ocak 2023’ten bu yana en büyük girişi olan 1,5 milyar doları gördü.

Sektörel bazda, finans hisseleri yedi haftanın ardından ilk kez para girişi yaşayarak 1 milyar dolar çekti.

ABD hisseleri içinde büyük şirketler 18,2 milyar dolarlık girişle öne çıktı. Bu şirketler 2025 yılında rekor seviye olan 521 milyar dolarlık giriş yolunda ilerliyor.

Küçük şirketler, haftalık 0,6 milyar dolarlık girişe rağmen, bu yıl rekor seviyede 68 milyar dolarlık çıkış yaşama yolunda.

Gayrimenkul hisseleri de benzer şekilde yıllık rekor seviyede 25 milyar dolarlık çıkışla karşı karşıya.

Öte yandan, altın yılbaşından bu yana rekor seviyede 85 milyar dolarlık giriş yaşıyor.

Michael Hartnett liderliğindeki stratejistler, küresel hisse senedi piyasalarının aşırı alım koşullarına yaklaştığı konusunda uyardı. Ekip şöyle belirtti: “Şu anda MSCI endekslerinin %84’ü 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamaların üzerinde işlem görüyor.”

Ekip, Küresel Genişlik Kuralı’na dikkat çekiyor. Bu kural, endekslerin %88’inden fazlası her iki hareketli ortalamanın üzerine çıktığında satış yapılmasını öneriyor. Ekip şunu da ekledi: “Bu, ’yükselişi satma’ stratejisi için iyi bir hatırlatıcı.”

Hartnett, şu anda yatırımcı duyarlılığını yönlendiren üç önemli piyasa seviyesini vurguladı: %5’te 30 yıllık ABD Hazine getirisi, 100 seviyesinde ABD doları endeksi (DXY) ve 5000 seviyesinde Philadelphia Yarı İletken Endeksi (SOX).

“Durumun Özeti” olarak adlandırdıkları analizde ekip, ABD Başkanı Donald Trump’ın “uzun vadeli tahvillerde kontrolü kaybetmesi” durumunda tetiklenebilecek yükselen getiriler ve zayıflayan dolar nedeniyle hisse senedi satışı yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Yine de, 30 yıllık Hazine getirisinin “şimdilik” %5 seviyesini koruyacağına inanıyorlar.

Hartnett, mevcut makro yapıyı, jeopolitik değişimler, mali deneyler ve oldukça seçici hisse senedi performansıyla karakterize edilen 1970’lerin başına benzetti.

Hartnett şöyle yazdı: “Büyük teknolojik ilerlemelere rağmen, 1970’lerin başındaki makro ve piyasalar tamamen ’yükseliş ve çöküş’, ’dur ve devam et’ şeklindeydi.” Ayrıca, bugünün “Muhteşem 7” teknoloji hisselerinin o dönemin “Havalı Elliler”inin performansını yansıttığını ekledi.

Sabit getirili yatırımlarda, geçen hafta geniş tabanlı girişler yaşandı. Yatırım dereceli tahviller 4,9 milyar dolar ve yüksek getirili tahviller 3,6 milyar dolar çekerek üst üste üçüncü hafta kazanç kaydetti.

Gelişmekte olan piyasa borçlanma araçları giriş serisini dört haftaya uzatırken, belediye tahvili fonları 800 milyon dolar ekledi. Ancak Hazine fonları 700 milyon dolarlık yenilenen çıkışlar gördü.

Bölgesel olarak, ABD hisse senedi fonları 19,8 milyar dolarlık girişle başı çekerken, Avrupa 2,7 milyar dolar ve Japonya 800 milyon dolarla takip etti. Gelişmekte olan piyasa hisseleri üçüncü hafta üst üste toplam 3,3 milyar dolarlık çıkış kaydetti.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu