Ekonomi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Gülnar’da Zeytin Fidanı Dağıttı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Alman Uluslararası İşbirliği Ajansı (GIZ) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Gıda Güvenliği İçin Yerli Tarımsal Üretimin Teşvik Projesi’ kapsamında Gülnar’da zeytin fidanı dağıttı. 25 mahallede 37’si kadın olmak üzere toplam 151 üreticiye 3 bin 20 adet zeytin fidanı dağıtıldı.

Mersin’in tarım ve üretim desenine katkı sağlamak, ekonomik, ekolojik ve çeşit açısından verimliliği artırmak, kapalı zeytinlik sayısını artırmak ve zeytinciliğin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla yürütülen projede fidanlara yüzde 100 hibe veriliyor.

Yüksek verimli ve kaliteli meyve elde ederek üreticinin gelir düzeyini artırmayı hedefleyen proje kapsamında 558’i kadın, 1555’i kadın olmak üzere 2 bin 113 üreticiye toplam 42 bin 260 adet zeytin fidanı dağıtılacak. 13 ilçe 408 mahallede erkek. Dağıtılan fidanlarla birlikte 1300 dönüm arazi zeytin üretimi için kullanılacak.

“4 YIL BOYUNCA VERİLEN HİZMETLER BİRBİRİNİ TAMAMLAYACAKTIR”

Dağıtım törenine katılan Gülnar CHP Meclis Üyesi Ahmet Gökulu, Gülnar’a çok değerli hizmetler verildiğini belirterek, “4 yıldır yapılan hizmetler birbirini tamamlıyor. Sadece zeytin fidanını değil hatırlatmak isterim. , geçmişe ve geleceğe hitap eden hizmetlerin yanı sıra.Tarımdaki hizmetimiz zeytinle bitmedi.Geçen yıl sonbaharda zeytin dağıttık.Ürettiğimiz badem fidanı,insanların üretimine ve bütçesine önemli katkılar sağlayacak. dedi.

“AMACIMIZ KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİCİLERİMİZİN GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTMAK”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı’nda Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Hasan Özdemir, Zeytin Fidanı Dağıtım Projesi’nin detaylarını anlattı. Gülnar’da zeytin fidanı verilen üretici sayısını da paylaşan Özdemir, “Burada Gülnar ilçemizde 37’si kadın, 144’ü erkek üretici olmak üzere 151 üreticiye toplam 3.20 adet zeytin fidanı dağıtıldı. Hedefimiz, küçük ölçekli yoksul üreticilerimize gerekli fidan katkısını sağlamak.Üretim girdi maliyetlerini kısmen de olsa azaltacak fidanlarla üreticilerimize yardımcı olmayı hedefliyoruz. Burada 150 dönümlük arazimizde yaklaşık 3 bin fidanımızla zeytincilik geliştirilecek” dedi.

Zeytinin üreticilere sağladığı faydalardan bahseden Özdemir, “Zeytin bitkisi çok uzun ömürlü bitkilerden biridir ve her zaman üreticilerimize kazançlı bir şekilde gelir sağlayan bir bitki türüdür. Zeytin fidanlarımız verimli hale gelecek. ekimden itibaren üçüncü-dördüncü yılda. Beşinci yıldan itibaren verim her yıl artarak devam eder.” .

“TEK TURDA 1500 KG ZEYTİN ELDE EDİLEBİLİR”

Mersin şartlarına göre bir ağaçtan ortalama 55 kilo verim alınabileceğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

“Dekara 1500 kilo zeytin işliği yapıyoruz. Buradan 300 litre zeytinyağı elde ediliyor. Bu da üreticilerimiz için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Zeytini hem yeşil hem de siyah sofralık olarak aynı anda değerlendirip, Zeytinyağını da ham yağ ve zeytinyağı olarak pazarlama imkanımız var. Yemeklik yağ ve sızma yağ şeklinde farklı kategorilerde pazarlama imkanımız var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dikmen Evden Eve Nakliyat
Aradığın hizmeti en uygun fiyata alabilirsin!
Başa dön tuşu